2. Openbare ruimte is groen en schoon en nodigt uit tot ontmoeting

2.1 De buitenruimte is schoon en het groen is onderhouden

Wat hebben we daarvoor gedaan?

We hebben de openbare ruimte schoon gehouden op basis van de norm dat niet meer dan 10% van de gemeten punten lager scoort dan het afgesproken kwaliteitsniveau (niveau A of B). Stadsbreed bleven we dit jaar met 6,3% binnen deze norm. De doelstelling om in de binnenstad niet meer dan 10% van de gemeten punten lager dan een A te laten scoren, werd ook gehaald: 9.4% van de gemeten punten scoorde lager dan een A (in 2019 was dat 14%).
In het kader van Utrecht Schone Stad hebben we een pilot Schone Parken uitgevoerd en veel tijd en aandacht besteed aan bijplaatsingen bij ondergrondse containers. Ook hebben we een aantal snoeproutes (looproutes tussen middelbare scholen en winkelcentra die vaak vervuild zijn door zwerfafval) aangepakt. In het Griftpark en Wilhelminapark plaatsten we persafvalbakken (afvalbakken die voorzien zijn van een pers, waardoor er meer vuil in kan).
In Zuidwest zijn we gestart met de pilot slim vegen. Het doel hiervan is om met beeldherkenning en dataverzameling de meest efficiënte routes te vinden om de beeldkwaliteit op schoon te verbeteren.
De Klankbordgroep Utrecht Schone Stad heeft meegedacht over onder andere de invulling van (inter)nationale opschoondagen, en de Aanpak Hotspots. Daarnaast is er een toenemend aantal vrijwilligers met knijpers dat wordt ingezet.

Corona
Doordat veel mensen thuis werkten, stonden parkeervakken en fietsenrekken vaker vol. Hierdoor kostte het meer tijd om de wijken schoon te krijgen. Ook waren er substantieel meer bewonersmeldingen, waardoor veel meer inzet van de medewerkers nodig was om deze af te handelen. Daarnaast waren er substantieel meer bijplaatsingen en daardoor veel meer vervuiling in de omgeving van de ondergrondse containers. Er was meer vervuiling bij hangplekken en er was meer druk op de parken en andere groene plekken in de wijk, met flinke vervuiling tot gevolg.
Er was minder productie als gevolg van de hygiëne- en afstandsmaatregelen: werkzaamheden moesten anders ingericht worden. Ten slotte waren er meer transportbewegingen als gevolg van grotere aanbod van vuil. Als gevolg van het schrappen van de koningsdagviering en de 5 mei vieringen was er minder inzet nodig. Ook de score van 9,4% in de binnenstad is waarschijnlijk toe te schrijven aan het feit dat er vanwege de coronacrisis vanaf maart veel minder bezoekers in de binnenstad waren, waardoor minder vervuiling optrad. Omdat ondernemers andere zorgen hadden en er nauwelijks bezoekers waren, hebben we geen actie ondernomen om de betrokkenheid van beide groepen bij een schone stad te vergroten.

We hebben het groen onderhouden op basis van de norm dat niet meer dan 10% van de gemeten punten lager scoort dan het afgesproken niveau. Stadsbreed bleven we dit jaar net niet binnen deze norm. Vooral in de categorie 'onkruid in het groen' haalden we de afgesproken norm niet. Dit had te maken met de gunstige groeiomstandigheden.
In 2020 is veel aandacht besteed aan het maaien. We werken met een nieuw maaibestek, waarin ecologisch maaibeheer een belangrijk onderdeel is. In het najaar publiceerden we de eerste informatiefilmpjes over het maaibeheer in Utrecht. Op veel locaties in de stad werkten we samen met bewoners aan het groenbeheer en ondersteunden we zelfbeheerders.
In 2020 hebben we de invasieve exoten gestructureerd aangepakt: we hebben werkpakketten en planningen opgesteld. De planten zijn op kaart vastgelegd en medewerkers zijn geïnstrueerd. De Reuzenberenklauw wordt twee tot drie keer gemaaid, voordat ze in bloei staat. De Aziatische duizendknopen maaien we op vaste momenten, afhankelijk van de standplaats. Er zijn in 2020 geen nieuwe locaties bijgekomen. Samen met stakeholders zoeken we naar nieuwe technieken om de invasieve exoten te bestrijden.

Conclusie
De norm voor schoon werd stadsbreed gehaald, de norm voor groen werd vrijwel gehaald.

Corona
In tegenstelling tot de prestatiedoelstelling schoonhouden van de buitenruimte ondervonden we bij de prestatiedoelstelling (dagelijks) onderhouden van het groen minder impact van de coronamaatregelen op de normale werkzaamheden. Wel hebben we een aantal fysieke maatregelen moeten nemen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van cirkels in de parken en het plaatsen van hekwerken.

Met interventies zoals vergunningverlening en toezicht en handhaving, droegen we bij aan het correct gebruik van de openbare ruimte. De resultaten van de handhaving staan in het handhavingsverslag 2020.

Illegale bomenkap
Op basis van meldingen van mogelijk illegaal gekapte bomen controleerden onze toezichthouders en handhavers op de aanwezigheid van een geldige vergunning en op de correcte naleving van de vergunningsvoorschriften.

Achtergelaten kliko’s
In 2020 hebben we 512 meldingen ontvangen over achtergelaten kliko’s in de openbare ruimte. De meeste meldingen komen uit de wijken Noordwest, Leidsche Rijn en Vleuten de Meern en Noordoost. Naar aanleiding van deze meldingen hebben handhavers 1.251 kliko’s voorzien van een waarschuwingslabel. Bij de nacontrole na 24 uur hebben zij vervolgens 710 kliko’s verwijderd uit de openbare ruimte.

Aslastbeperking binnenstad
In 2020 is de inzet op controle op overtredingen van de aslastbeperking in de binnenstad geïntensiveerd. Dagelijks controleren handhavers op te zware voertuigen in het gebied om historische bruggen, werfkelders en gebouwen te beschermen.

Corona
Vanwege de coronamaatregelen hebben onze toezichthouders en handhavers regelmatig gesurveilleerd in de Utrechtse parken. Zij hebben onder andere controles uitgevoerd op de nachtelijke sluiting van de parken Griftpark, Wilhelminapark en park Lepelenburg. Dit heeft geleid tot 27 waarschuwingen en 22 boetes. Daarnaast hebben zij ook overdag gecontroleerd op de naleving van de coronamaatregelen in parken. De aangebrachte cirkels in parken hebben een preventieve werking gehad op het naleefgedrag van bezoekers aangaande de coronamaatregelen.

Deze pagina is gebouwd op 03/17/2022 16:56:00 met de export van 07/05/2021 13:40:54