1. Utrecht heeft voldoende toekomstbestendige werknemers en werkgelegenheid die passend is bij de groei van de stad

1.1 Utrecht heeft voldoende toekomstbestendige werknemers en werkgelegenheid die passend is bij de groei van de stad

Wat hebben we daarvoor gedaan?

De missie om zoveel mogelijk mensen toe te leiden naar toekomstbestendig werk blijft fier overeind. Maar waar de focus eerst meer lag op systeemveranderingen op middellange termijn, verschoof deze medio maart 2020 naar de korte termijn en kwam meer nadruk te liggen op (het ontwikkelen van) werk naar werk-trajecten. We bouwden verder aan de infrastructuur in de vier marktgroepen IT & digitale vaardigheden, gezondheid, onderwijs en bouw, techniek en energietransitie. Dit vormt onder meer een van de bouwstenen voor de uitvoering van het coronamaatregelenpakket 'Werken, begeleiden en opleiden'; zie hiervoor ook de paragraaf 'Corona' hieronder.

  1. Bouw, techniek en energietransitie: we openden De Ontdekhal in Overvecht (voormalige werktitel Techniek Experience Center (TEC)). De Ontdekhal is een samenwerkingsproject van onderwijs en bedrijfsleven. Het is een leerzame en inspirerende speel-werkplaats waar professionals hun passie voor techniek, creativiteit en innovatie delen met jeugd en jongeren: de bouwers van morgen. We gaven uitvoering aan Bouw=wouw (80 kandidaten), het traject waarbij jongeren en werkzoekenden uit Overvecht met leerwerkplekken tegelijkertijd werken aan de verduurzaming van flats van Mitros én worden opgeleid voor een baan in de bouw en techniek. We startten met de opschaling van het project in Kanaleneiland, en onderzoeken de mogelijkheden voor een soortgelijk project 'Van bank naar bouw' (42 kandidaten). Ten slotte brachten we het techniekonderwijs terug op het VMBO in Utrecht. We waren betrokken bij het opzetten van de provinciale voucherregeling van de Technologieraad en Servicepunt Techniek (76 kandidaten).
  2. Gezondheid: We ondersteunden via het Fonds Mismatch Arbeidsmarkt de start van het Vitaliteitslab. Samen met diverse zorgaanbieders gaat het ROC Midden Nederland een Vitaliteitsprogramma ontwikkelen, om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de personeelstekorten in de zorg en het aanleren van nieuwe kennis en vaardigheden gericht op vitaal houden van mensen. Daarnaast zijn we samen met UtrechtZorg gestart met de ontwikkeling van het Regionaal Talent en Transferpunt Zorg (RTTP). Doel van het RTTP is het terugbrengen van het aantal vacatures in de zorg door het bijeenbrengen van de vraag naar personeel en het (door Corona sterk toegenomen) aanbod van zij-instromers. Dit doen we samen met Utrechtzorg en de Coalitie Arbeidsmarkt van de Health Hub Utrecht. Vanuit Fonds Mismatch Arbeidsmarkt hebben we een doorstart gefaciliteerd van werkleerbedrijven van MBO Utrecht en ROC Midden Nederland om op structurele wijze te voorzien in meer stageplaatsen in zorg en welzijn.
  3. IT & digitale vaardigheden: samen met partners uit onderwijs, bedrijfsleven en (semi-) overheid werkten we aan de oprichting van de 'Utrecht Tech Community' (voorlopige werktitel is UTC). De UTC is ontstaan vanuit de behoefte aan samenwerking om, de grote versnippering aan initiatieven om de mismatch tussen vraag en aanbod en de krapte op de IT-arbeidsmarkt in Utrecht terug te dringen en de diversiteit te vergroten. Eind 2020 hebben samen met zo’n 60 organisaties (publiek en privaat) een propositie, met bijbehorende organisatiestructuur ontwikkeld, met een zestal concrete projecten, gericht op scholieren/studenten, werkzoekenden, professionals en het MKB.

De UTC gaat zorg dragen voor opschaling van initiatieven (ontsnippering), verbinding van netwerken (publiek en privaat), een relevant en interessant palet aan projecten/initiatieven, biedt ondersteuning bij subsidieregelingen en is verantwoordelijk voor marketingactiviteiten.

  1. Onderwijs: de acties met betrekking tot onderwijs wordt verantwoord via het programma Onderwijs.

De Regionale Economische Agenda Utrecht 2020 - 2027 (REA) is vastgesteld. De REA is ons strategisch kader voor het regionaal economische beleid en instrumenten, zoals EBU en ROM.

  • De Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Regio Utrecht (ROM) werd opgericht. De ROM ondersteunt het MKB in de regio in de vorm van financiering, internationalisering en business development. Vanwege Corona werd het eerder in mei geplande live oprichtingsevenement verplaatst naar een online moment in september.
  • We startten het re-design van de Economic Board Utrecht (EBU), naar een nieuwe rol voor de EBU in het economische ecosysteem in de regio met focus op lobby en strategisch advies.
  • We hebben een bijdrage geleverd aan de opzet van het komende programma Europees Fonds Regionale Ontwikkeling (EFRO) Kansen voor West III. Dit levert de beschikbaarheid van Europese middelen op voor innovatieve projecten in de regio in de periode 2021-2027 en op korte termijn extra middelen via het Europese steunprogramma programma REACT-EU om de effecten van pandemie tegen te gaan.
  • We werkten aan de economische onderbouwing van de integrale Groeifonds aanvraag lightrail. Dit resulteerde in een investeringsaanvraag van 2,1 miljard euro voor infrastructuur (lightrail), dat ruimte maakt voor extra economische groei.

Vanuit de programmamiddelen voor het Versterken van het ecosysteem voor starters en groeiers zijn meerjarige subsidies (deel A) verstrekt aan de incubators en StartupUtrecht. Hiermee stimuleren we het innovatieklimaat en de werkgelegenheid in Utrecht.

Met kennisinstellingen, overheden en bedrijfsleven werken we aan de Human Capital Agenda (HCA). Via de HCA werken we aan een gezonde arbeidsmarkt voor nu en op de middellange termijn.

Corona

  • Naast dat we verder bouwden aan infrastructuur voor het toeleiden naar werk (zie hierboven onder P.1.1.1) heeft de Technologieraad in samenwerking met de provincie en gemeenten Utrecht een voucherregeling opgezet waarmee mensen zonder werk zich kunnen laten omscholen voor werk in de bouw. Daarnaast is het digitaliseringsprogramma voor het MKB (‘Nu Digitaal) in samenwerking met Centrummanagement Utrecht en de provincie Utrecht, de Werkplaats Digitalisering (samen met de Hogeschool Utrecht, Rabobank en Provincie Utrecht) en www.Tekkieworden.nl (samen met TechConnect en Equens Worldline) in Utrecht uitgerold.
  • We hebben aanpassingen gedaan in de vaststellings- en verantwoordingsmethodiek van het Lokaal Economisch Fonds voor bedrijven met een lopende subsidie die door Corona aantoonbaar geraakt werden. Dit heeft hen in veel gevallen lucht verschaft om door deze periode heen te komen en weer perspectief geboden op het realiseren van hun doelstellingen.
  • In 2020 was er in veel gevallen sprake van uitstel van vestigingsbesluiten bij potentiële kandidaten. Desondanks hebben we de vestiging, verplaatsing en expansie van negentien werkgevers ondersteund via Utrecht City in Business waarmee de werkgelegenheid voor 1.909 arbeidsplaatsen is gemoeid. Dertien van deze negentien werkgevers behalen met hun primaire product en bedrijfsvoering een hoge waardering op de bijdrage aan een gezonde, inclusieve en/of duurzame samenleving.
  • Parkmanagement Lage weide heeft in 2020 het projectplan van Werk naar Werk opgesteld. Hierin werken Parkmanagement Lage Weide, provincie en gemeente Utrecht en andere partners van de HCAs samen aan een betere match tussen bedrijven op Lage Weide. Bedrijven waar een tekort is aan personeel kunnen daarbij personeel van andere bedrijven overnemen waar juist een overschot is.
  • Op basis van uitgebreid onderzoek is een adviesrapport Werklocaties voor Utrecht opgesteld. Daarmee is een koers uitgezet voor de toekomstige ontwikkeling van kantorenlocaties, bedrijventerreinen, informele werklocaties en winkelgebieden. Het rapport biedt een heldere basis voor de Ruimtelijk Economische Strategie (RSU) en het Ruimtelijke Economisch Programma (REP). Aanvullend hierop zijn we begonnen aan een onderzoek marktverkenning Life Sciences & Health regio Utrecht
  • We hebben de Verordening Bedrijveninvesteringszone (BIZ) Woonboulevard opgesteld. Deze treedt met terugwerkende kracht vanaf januari 2021 in werking indien de draagvlakmeting (februari 2021) positief is. Dan heeft de Woonboulevard voor de periode 2021-2025 een nieuwe BIZ waarmee benodigde gezamenlijke activiteiten kunnen worden gefinancierd.
  • Er is intensief overleg gevoerd met de provincie Utrecht over de flexibilisering van de kantorenmarkt en samenwerking in de regie daarop. Zo is er nu flexibiliteit om bedrijven te verplaatsen in de Merwedekanaalzone. Het 4e kwadrant bij Leidsche Rijn Centrum kan zich ontwikkelen als onderdeel van het knooppunt. Door interne verschuiving van het kantoorprogramma kan op Papendorp een veel groter aantal woningen en voorzieningen worden gerealiseerd. Tevens is een samenwerkingstraject ingezet waarbij gemeente Utrecht met de provincie en met Amersfoort een gezamenlijke vastgoedmonitoring zal opstellen de komende jaren.
  • Er is een Advies opgesteld met als doel te komen tot meer diversiteit in werkplekken in het centrum. Het advies geeft aan hoe de gemeente effectiever kan sturen op het aantrekken en behouden van broedplaatsen voor creatieve ondernemers, innovatieve start-ups en maatschappelijke werkgevers. Zeer relevant als het gaat om ontwikkelingen in het Stationsgebied omdat de oplopende markthuur de creatieven en start-ups de markt uit drukt. Utrecht loopt samen met Amsterdam voorop met sturing op inclusieve en diverse werkomgevingen.
  • In het kader van de welkome stad en het investeren in behoud van kwaliteit van de stad, is in 2020 verder gewerkt aan de continuering van Trajectum Lumen in aangepaste vorm. Er zijn lichtkunstwerken ontmanteld en gereviseerd. De voltooiing ervan is in 2020 niet gelukt, maar wanneer het openbare leven weer op gang komt in 2021 zal de vernieuwde routekaart Lumen Utrecht worden gelanceerd en gepromoot via Utrecht Marketing.
  • De subsidiëring van Museum Sonnenborgh-Sterrenwacht maakte ook in 2020 deel uit van het programma economie. We hebben in 2020 gewerkt aan de overdacht van het accounthouderschap van het museum (inclusief de (middelen voor de) structurele subsidie) naar Cultuur. Deze overdracht heeft op 1-1-2021 plaatsgevonden.
  • Vanuit het programma economie is, samen met het programma Cultuur en bewoners, opdracht verstrekt aan Utrecht Marketing om het verhaal over de stad, over gezond stedelijk leven uit te dragen. Zij draagt bij aan het zijn van een gezonde stad en aan het positief beïnvloeden van de perceptie daarover.
  • We hebben de vijfde monitor Airbnb opgeleverd en houden vinger aan de pols bij het aanbod op ons overnachtingen aanbod. Bijvoorbeeld middels het afstudeeronderzoek naar het gebruik van andere platformen voor toeristische verhuur van woningen dan Airbnb in Utrecht. De nieuw beleidsnotitie Tijdelijk Verblijf (Short Stay) is vastgesteld en 01/04/2020 inwerking getreden
  • De implementatie van de Nieuwe Wet Toeristische Verhuur van woningen in Utrecht (inclusief registratieplicht en systeem) is, samen met de G4 en het ministerie van BZK, voorbereid en zal in 2021 geëffectueerd worden.

Corona
Corona heeft op deze subdoelstelling geen invloed gehad op de kosten.

Deze pagina is gebouwd op 03/17/2022 16:56:00 met de export van 07/05/2021 13:40:54