We zetten in op een constructieve samenwerking met het Rijk en andere partners om onze belangen kenbaar te maken, met verstedelijking als belangrijkste focus.
Afgelopen jaar is er een belangrijke en waardevolle stap gezet door tot één gedeelde ruimtelijk-economische visie vanuit Rijk, provincie, regiogemeenten en waterschappen op de metropoolregio Utrecht te komen. Deze visie heeft zijn beslag gekregen in een aantal visiedocumenten die afgelopen jaar zijn vastgesteld, waaronder de provinciale omgevingsvisie (POVI) en het Integraal ruimtelijk perspectief (IRP) voor de U10-regio. Ook het ontwikkelperspectief voor verstedelijking en bereikbaarheid 2040 (“Utrecht Nabij”) is hier op gestoeld.
Ook is afgelopen jaar gestart met de MIRT-verkenning 'OV en Wonen in de regio Utrecht' en heeft de gemeente 21 miljoen euro ontvangen vanuit de Woningbouwimpuls voor de Merwedekanaalzone. Naast de verstedelijkingsopgave is er flink ingezet op onder andere de herijking van het gemeentefonds, de budgetten in de jeugdzorg, de schuldenaanpak, uitvoering klimaatakkoord en politiecapaciteit. Langlopende trajecten, die zeker een rol zullen gaan spelen bij de kabinetsformatie.
De Utrechtse belangen behartigen we niet alleen. We werken samen op alle schaalniveaus, van U10 en provincie tot G4, G40 en VNG, en hebben afgelopen jaar bewust ingezet op het verder bouwen aan allianties en het verbinden van maatschappelijke partners, kennisinstellingen en bedrijfsleven aan onze stedelijke opgaven. We versterkten de samenwerking met deze partijen door middel van het ontwikkelen van het ‘Utrechts aanbod’ voor de verkiezingen van 2021 en sloegen met een 15-tal bedrijven en organisaties de handen ineen om een gezamenlijke propositie in te dienen voor het Nationaal Groeifonds (NB: U bent inmiddels separaat geïnformeerd over verloop en uitkomsten van de aanvraag uit het Nationaal Groeifonds).
Ook in onze Haagse contacten hebben we, ondanks de corona crisis, kunnen investeren. Zo organiseerden we in het kader van de 'zomerschool jeugdzorg' een werkbezoek voor Kamerleden samen met KOOS, Spoor030, VeiligThuis en verschillende specialistische aanbieders en een werkbezoek over goed verhuurderschap waar we de Utrechtse aanpak huisjesmelkers hebben laten zien. Naast de werkbezoeken waren er in 2020 veel reguliere contacten met Kamerleden en bewindspersonen. In deze contacten brengen we de Utrechtse belangen naar voren om beleid te beïnvloeden. Dit heeft er onder andere in geresulteerd dat er stappen zijn gezet in het behalen van de lobbydoelen op Utrecht schuldenvrij: meer financiële middelen voor schuldhulpverlening en een maximale reactietermijn in de wet schuldsanering natuurlijke persoon om onze inwoners sneller duidelijkheid te geven.