2. Openbare ruimte is groen en schoon en nodigt uit tot ontmoeting

2.2 We richten het groen zo in dat aantrekkelijk en bereikbaar wordt

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Het Meerjaren Groenprogramma is als onderdeel van het Meerjarenperspectief Ruimte, het jaarlijks uitvoeringsprogramma van de ambities uit het Groenstructuurplan. Jaarlijks geven we hierin aan welke doelen en resultaten we met welk project willen bereiken met een doorkijk van drie daaropvolgende jaren. We werken hier samen met diverse partners van overheden en private partijen aan. Ook zoeken we naar mogelijkheden om ‘werk met werk’ te maken, om het effect van de investeringen te vergroten. We doen dit in samenhang met andere gemeentelijke opgaven, zoals duurzame mobiliteit, duurzame gebiedsontwikkeling en met de gemeentelijke beheeropgaven.

Om te zorgen dat verstedelijking in gelijke tred loopt met vergroening is er extra groen aangelegd bij projecten zoals Rijnvliet. Om ook in de toekomst een goede balans te houden hebben we in kader van de RSU de barcode bepaald en die houdt voor groen in dat er 440 ha extra groen moet komen als er 60.000 woningen worden gebouwd tot 2040. De gemeente toetst per relevante grootschalige ontwikkeling en jaarlijks op stedelijk niveau of de ontwikkelingen voldoen aan deze integrale barcode. Indien op een of twee van de dimensies niet volledig aan de voorwaarden van de barcode wordt voldaan kan een plan alleen worden voortgezet als wordt geregeld waar en wanneer voldoende compensatie zal worden gerealiseerd.
Deze extra vergroening noemen we de Groene Schaalsprong en dit hebben we uitgewerkt in een hoofdstuk in de RSU.

Voor een aantrekkelijkere groene leefomgeving voor spelen, sporten en bewegen werkten we aan het actualiseren we de speelruimtenorm zodat deze beter aansluit bij de behoefte van kinderen en jongeren. Ook de vraag naar meer natuurlijke speelplekken krijgt nu een belangrijke plaats.
Voor het verbeteren van de Hoofdgroenstructuur hebben we een belangrijk knelpunt in de verbinding aan de oostkant van de stad opgelost, door samen met de provincie een faunapassage aan de Biltse Rading te realiseren. De passage van ruim drie meter breed en twee meter hoog wordt gebruikt door kleine grondgebonden zoogdieren en amfibieën zoals de ringslag, gewone pad, haas en bosmuis.
De provincie heeft zelf ook nog de faunapassage Griftenstein onder de Utrechtseweg in De Bilt gerealiseerd, waardoor aan de oostkant van de stad de knelpunten opgelost zijn. We hebben delen van verbindingszones aangelegd langs de Vecht ter hoogte van het Zandpad en bij het Vechtroutenetwerk in de stad. Plannen voor de Wagenaarkade als onderdeel van het Rondje Stadseiland konden we qua digitale participatie op dreef houden en de eerste fase kunnen we in 2021 gaan uitvoeren. Bij Park Oog in Al zijn we bijna klaar met de verbeteringen rondom de Dierenweide en omgeving rondom het landhuis. Voor het Park Nijevelt ligt een uitvoeringsplan gereed, waarvan de eerste fase ook in 2021 wordt uitgevoerd. We legden samen met IVN, inwoners en een school een Tiny Forests aan in Majellapark. In het Niftarlakeplantsoen hebben we nagenoeg alle werkzaamheden afgerond en er zijn extra bomen geplant met bewoners. De nieuwe brug in plaats van dam in de Irenelaan en recent de afronding van verbreding watergang langs de Scheepswerf en nieuwe voet/fietsbrug zorgen voor die benodigde groenblauwe verbinding. Bij het Groene Lint Overvecht hebben we de wensen voor het Lint bij bewoners opgehaald via diverse participatieve methodes. Dit heeft er toe geleid dat we een uitvoeringsprogramma hebben gemaakt, waar draagvlak voor is en waarmee we in 2021 gaan starten met de uitvoering.

Het vergroenen van de straten doen we onder anderen door het realiseren van ommetjes. Dit heeft echter vertraging opgeleverd door Corona, omdat het lastig was om dit met bewoners op te pakken. We zijn bezig met het Groene Loperpad in Lombok, waar begin 2021 de eerste schakel in het ommetje wordt uitgevoerd, in Rivierenwijk en Noordwest. Extra bomen konden we aanplanten bij herinrichting van straten voor de mobiliteitsopgave zoals bij het Waterwinpark en Wilhelminalaan. In totaal hebben we 87 extra bomen kunnen planten bij het ‘werk met werk’ maken. Ook via bewonersinitiatieven en zelfbeheer van groen (stadstuinieren) geven we de vergroening van de stad een impuls. Omdat stadstuinen en andere groene zelfbeheerplekken de meeste kans van slagen hebben als het initiatief hiervoor bij de bewoners zelf vandaan komt, werken we aan een steunpunt voor stadstuinieren. Hier gaan we in 2021 mee verder. We blijven de betrokkenheid van bewoners, ondernemers en bezoekers bij het gezond houden van de openbare ruimte vergroten.

We werden uitgeroepen tot de meest Bij-vriendelijke gemeente van Nederland, een mooie opsteker voor alle activiteiten voor meer zicht op ecologisch onderhoud en inrichting door de gemeente, maar ook door particulieren die zelf ook bijenhotels ophingen, tuinen bijvriendelijk inrichtten en daken vergroenden.
Om onze kennis te vergroten over de natuurwaarden en biodiversiteit hebben we via Groene Web-projecten onderzoek gedaan naar onder anderen paddenstoelen, monitoring van gierzwaluwen, huismussen en vleermuizen in de stad en onderzoek met de Vlinderstichting en vrijwilligers naar nachtvlinders, dagvlinders en libellen in de stad. De Natuurwaardenkaart hebben we herzien.
Ook bleven we actief op het twitteraccount van stadsecoloog 030. Zo vestigden we via twitter de aandacht op natuur in de stad zoals de wijngaardslak, bijzondere paddenstoelen op de Maliebaan en de wilde bij. Ook vestigden we de aandacht op de activiteiten van onze groenbeheerders, die op een bijvriendelijke manier maaien, op Stichting UN of andere actieve partijen in de stad.

Corona

Er is een aantal projecten waar de planning niet volgens plan is verlopen. De oorzaak hiervan ligt grotendeels bij de coronapandemie, waardoor afstemmen met collega’s en stakeholders en participatie lastiger verloopt. Dit geldt onder andere voor Johan Wagenaarkade, Groene Lint en de ommetjes. Deze projecten worden nu later uitgevoerd. Eén project hebben we naar voren kunnen halen, het Hefbrugparkje dat onderdeel is van het Ringpark Dichterswijk. Hiervan zijn de voorbereidingen gereed en het wordt begin 2021 uitgevoerd.

Via onze deelname in het Recreatieschap De Stichtse Groenlanden en het Plassenschap Loosdrecht
dragen wij bij aan het beheer en ontwikkeling van de groene en blauwe recreatiegebieden om de stad
(zoals Ruigenhoek, Strijkviertel, Haarzuilens en Maarsseveense Plassen) en de recreatieve routes. We kijken hierbij kritisch naar de manier waarop het beheer in de regio is georganiseerd en sturen met deelnemers aan de gemeenschappelijke regelingen op een efficiënt en effectief beheer. Met de
gemeente Bunnik en provincie Utrecht werkten we aan de toekomst van de bereikbaarheid en beleefbaarheid van het gebied Amelisweerd-Rhijnauwen-Vechten en omgeving. Dit is tenslotte ons drukst gebruikte recreatiegebied dichtbij. Dat bleek ook zeker in dit bijzondere jaar.

We werken met de provincie, buurgemeenten, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten aan de
verdere ontwikkeling van recreatie gezien de verdichtingsopgave van de regio. In het kader van de

schaalsprong de regio (2040) versterkten we deze regionale samenwerking.

Samen met regio (U10) en provincie werkten we aan de uitwerking van de bouwsteen Groen en Landschap ten behoeve van het Ruimtelijk Economisch Programma en het Integraal Ruimtelijk Persectief U10. Als regio werken we met de provincie samen aan de groei van de groenopgave via het (versnellings)programma Groen Groeit Mee. Het doel van dit programma is om groen mee te laten groeien met de stedelijke ontwikkeling.
Door het tekenen van de Beheerovereenkomst Rods contract 2020-2024 met provincie gemeenten Houten, IJsselstein en Bunnik, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben we het beheer van onder andere Gagelbos en Haarzuilens structureel geborgd.

Corona
Voor Plassenschap Loosdrecht en voor Recreatieschap De Stichtse Groenlanden waren er hogere kosten voor handhaving en toezicht in verband afsluitingen en hogere gebruiksdruk van de recreatiegebieden. Bij Recreatieschap Stichtse Groenlanden en bij Plassenschap Loosdrecht zijn regelingen getroffen met ondernemers die als gevolg van de coronamaatregelen geen recreanten konden ontvangen. Hierdoor is sprake van minder inkomsten uit exploitatie, dit effect is groter bij Recreatieschap De Stichtse Groenlanden omdat daar meer inkomsten uit exploitatie gegenereerd worden. De omvang van de financiële gevolgen op de jaarrekening van het Recreatieschap de Stichtse Groenlanden en op die van het Plassenschap Loosdrecht zijn nog niet bekend.

Utrecht wil ook voor dieren een gezonde en leefbare stad zijn. De samenwerking met de Dierenbescherming is vernieuwd. Na een aanbestedingstraject is een nieuwe overeenkomst met de Dierenbescherming voor een jaar wordt afgesloten, die telkens met één jaar kan
worden verlengd. Dit betekent dat het nieuwe contract loopt van 1 augustus 2020 t/m 31 juli met de
mogelijkheid tot driemaal een verlenging van één jaar.
Dit zorgt voor een structurele invulling van vervoer en opvang van hulpbehoevende dieren. Voor de uitvoering van deze overeenkomst werkt de Dierenbescherming samen met het Stichts Asyl voor Dieren, de Dierenambulance Utrecht, Dierenbeschermingscentrum Amersfoort en de Vogelopvang Utrecht en waar nodig zoekt de Dierenbescherming samenwerking met organisaties indien de bestaande geen opvang bieden voor specifieke diersoorten. Naast alle taken voor vervoer en opvang voor gehouden dieren en niet gehouden dieren, adviseert de Dierenbescherming de gemeentelijke organisatieonderdelen bij beleid en uitvoering met impact op dierenwelzijn. Bij nieuwbouwprojecten in de stad maken we verblijfplaatsen voor dieren die afhankelijk zijn voor hun voortbestaan van gebouwen zoals de huismus, gierzwaluw en gewone dwergvleermuis. Dit is ook een verplichting voor onze eigen gemeentelijke gebouwen. Dierenspeciaalzaken in de stad zijn benaderd voor een proeftoetsing voor het Dierbaar-keurmerk. Dierenspeciaalzaken kunnen met dit keurmerk aantonen dat zij voldoen aan wet- en regelgeving maar ook inspanning leveren voor dierenwelzijn als het gaat over de verzorging en huisvesting van dieren.

Corona
De situatie rondom Corona heeft er toe geleid dat enkele projecten vertraagd zijn. De dierenbescherming en onderaannemers hebben de werkzaamheden voor vervoer en opvang van hulpbehoevende dieren anders moeten inrichten. In 2020 is er één evenement georganiseerd waar dieren ingezet zijn. Vanwege Corona zijn dit minder evenementen dan normaal zou zijn georganiseerd.

Deze pagina is gebouwd op 03/17/2022 16:56:00 met de export van 07/05/2021 13:40:54