We werkten aan gezond stedelijk leven van en voor iedereen. We zorgden ervoor dat vergroening gelijke tred houdt met de groei van de stad. Dit blijkt uit prestatieindicatoren P2.2.1 en P2.2.2, waarin staat dat we nog steeds 106 m2 groen en water per huishouden in de stad en 42m2 groen en water per huishouden rondom de stad hebben. Ook voor de toekomst is het belangrijk dat verdichting en vergroening in balans blijft. Hiervoor hebben we een strategie uitgedacht, die we de Groene Schaalsprong noemen.
De hoofdgroenstructuur, die vastgelegd is in het Groenstructuurplan 2017-2030, hebben we verder ingevuld door de aanleg en oplossen van knelpunten in enkele verbindingen en de kwaliteitsverbetering van enkele parken. Juist tijdens Corona is gebleken hoe belangrijk de parken, de landgoederen en groengebieden buiten de stad zijn en bijdragen aan de gezondheid en welzijn van de bewoners. Dit zijn de plekken waar bewoners kunnen spelen, bewegen en sporten en elkaar kunnen ontmoeten.
Ook streefden we naar een klimaatadaptieve, biodiverse en gezonde stad met meer groen in de straten. We werkten daarbij aan een fijnmazig routenetwerk door de stad en plantten extra bomen. Dat laatste blijkt een ingewikkelde opgave, omdat de ondergrond vaak vol ligt met kabels en leidingen. Hier zijn we over in bespreking met de eigenaren van deze leidingen en dat levert mogelijk meer ruimte op. Door Corona kwam er ook meer waardering van mensen voor hun woonomgeving en meer interesse in een groene omgeving. We werkten ook samen met bewoners en diverse partijen om de stad te vergroenen en biodivers te maken. Dat laatste kwam tot uiting door het winnen van de prijs voor de meest bijvriendelijke gemeente van Nederland. In Utrecht zijn maar liefst 120 bijensoorten!
Om de groei van de stad en de extra gebruiksdruk op onze recreatiegebieden op te vangen werkten we met onze regionale partners verder aan het ontwikkelen van recreatiegebieden en het realiseren van nieuwe gebieden om te komen tot een groene waaier rondom onze stad.