2. Utrecht is een stad met een gezonde, stille en veilige leefomgeving

2.2 Utrecht heeft een schone bodem

Wat hebben we daarvoor gedaan?

In het kader van deze prestatiedoelstelling hebben we op diverse sporen ingezet. Hieronder een overzicht daarvan.

Reguliere taken
In 2020 zijn de reguliere bevoegd gezag taken zoals het beoordelen van bodemsaneringsplannen in het kader van de Wet bodembescherming uitgevoerd en zijn voor bouwvergunningen en bestemmingsplannen bodemtoetsen uitgevoerd.

Spoedlocaties
We hebben op basis van aanvullend grondwateronderzoek vier van de vijf spoedlocaties opgenomen in het gebiedsplan Gebiedsgericht Grondwaterbeheer. De Amsterdamsestraatweg moet nog formeel opgenomen worden in het gebiedsplan. Op deze locaties vindt er geen ongecontroleerde verspreiding van verontreiniging plaats en zijn er geen milieurisico’s. Voor de locaties Jutfaseweg 226, Reactorweg 11 – Atoomweg 12 en de Amsterdamsestraatweg is gestart met het opstellen van plannen om eventuele verspreiding richting kwetsbare objecten (drinkwaterwinning, Amsterdam-Rijnkanaal, tweede watervoerende pakket) te kunnen monitoren.

Nedereindse Plas
De laatste saneringswerkzaamheden aan de noordelijke oever van de Westplas zijn afgerond en we hebben het terrein weer voor het publiek toegankelijk gemaakt. De gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel voor de sanering van de Oostplas door middel van monitoring van de waterkwaliteit en de monitoring van de stabiliteit van de stortoevers. Het saneringsplan voor de Oostplas is voorbereid en wordt besproken met het bevoegd gezag. De studie naar de vervanging van de oude waterzuivering door een nieuwe duurzame biologische zuivering is opgestart en haalbaarheid- en dimensioneringsstudies zijn uitgevoerd.

Griftpark
Het wetenschappelijk onderzoek Bestparc I, naar de stimulering van de afbraak van verontreiniging door bacteriën, is voortgezet. De voorlopige uitkomsten zijn zodanig positief dat ons subsidievoorstel voor vervolgonderzoek door het ministerie van I&W is gehonoreerd en nu door ons wordt voorbereid. Doel is uiteindelijk de kosten voor nazorg te verminderen. Gedurende het jaar is in het kader van de nazorg regulier en groot onderhoud aan de saneringssystemen uitgevoerd.

Aanpak lood in de bodem
Lood in Oudwijk: de uitvoering van sanering van de particuliere achtertuinen en gemeentegrond aan de Bloemstraat-Wagenstraat in Oudwijk is voorbereid, aanbesteed en de benodigde vergunningen zijn aangevraagd.
Onderzoek speellocaties: na een uitgebreide voorselectie is op honderd kinderspeelplaatsen een bodemonderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van lood in de bodem. Voor vier locaties waar de bodemkwaliteit volgens de GGD norm niet voldoet, is gestart met de voorbereiding van de sanering om de contactmogelijkheden weg te nemen.

Nieuwe stoffen
Na uitgebreid historisch onderzoek is bodemonderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid en verspreiding van PFAS in de bodem in Utrecht. Op basis van de onderzoeksresultaten is de Utrechtse nota Bodembeheer aangevuld met beleid en bodembeheerkaarten voor PFAS. De verdachte puntlocaties (voornamelijk brandblus-oefenlocaties) zijn in beeld gebracht en onderzocht en de achtergrondconcentraties van PFAS in het grondwater buiten deze puntlocaties zijn vastgesteld.

Regie op de ondergrond
We signaleren een toenemende drukte in de ondergrond en nieuwe opgaven zoals klimaatadaptatie en energietransitie. Door deze drukte kan ruimtetekort ontstaan, waardoor mogelijk concessies gedaan moeten worden in de ambities van projecten, hogere kosten in de voorbereiding, vertraging in de uitvoering van projecten en hogere beheerkosten. Daarom kijken we hoe de regie verbeterd kan worden.

Bodemenergie
We hebben ervaring opgedaan met de toepassing van bodemenergie in een hoog stedelijke setting. Het omgaan met schaarste in de ondergrond is een belangrijk aandachtspunt. De toepassing van bodemenergie is in verschillende gebiedsontwikkelingen gevolgd, grondig geanalyseerd en in enkele gevallen bijgestuurd.

Gesloten bodemenergiesystemen
We hebben 37 meldingen voor in totaal 171 gesloten bodemenergiesystemen beoordeeld. Er zijn 40 informatieverzoeken van derden over bestaande systemen beantwoord.

Informatie op orde
We hebben gewerkt aan een breed programma om het digitale bodemdossier te moderniseren, bodemrapporten eenvoudiger vindbaar en digitaal toegankelijk te maken voor derden en het bodemarchief geschikt te maken voor overdracht (op termijn) aan het Utrechts Archief.

Corona
Corona heeft op deze subdoelstelling geen invloed gehad op de uitvoering/kosten.

Deze pagina is gebouwd op 03/17/2022 16:56:00 met de export van 07/05/2021 13:40:54