2. Wmo: In Utrecht kan iedereen meedoen en als inwoners het niet zelfstandig kunnen krijgen zij daarbij de zorg en ondersteuning dichtbij en op maat

2.4 Vluchtelingen krijgen in Utrecht de mogelijkheden om goed in te burgeren en te integreren

Wat hebben we daarvoor gedaan?

De samenwerkende organisaties in Plan Einstein waaronder Vluchtelingenwerk, Welkom In Utrecht, Utrechts Center for Entrepreneurship (UU/HU), InclUUsion, Social Impact Factory, Volksuniversiteit Utrecht en StuT hebben creatieve inspanningen geleverd om in de conoratijd de deelnemers bij de cursussen en activiteiten te betrekken. De nieuwe, verbeterde Plan Einstein website ondersteunt de werving en het delen van nieuws. Er zijn nieuwe activiteiten ontwikkeld zoals de whatsapp- taalmaatjes. Hierbij worden nieuwkomers gematcht aan Utrechters zodat zij met elkaar in contact komen en taalontwikkeling door kan gaan. Ook de Engelse les en de ondernemerschapstrainingen hebben plaatsgevonden al dan niet online. Daarnaast zijn dit jaar de computercursussen weer opgestart en is een EHBO cursus gegeven.

Eén project lichten we er nu even uit: Met buurtbewoners en bewoners van het AZC is een mozaïek bank gerealiseerd die een mooi plekje in de wijk heeft gekregen. Het hele proces van ontwerp van deze Social Sofa, de planning van locatie, het werven van mensen die daadwerkelijk gingen mozaïeken, is met een team van buurtbewoners en bewoners van het AZC tot stand gekomen.

Daarnaast werken we aan de doorontwikkeling van Plan Einstein, bijvoorbeeld door meer locaties in de buurten te betrekken.

Met partners in de stad is een inburgeringscoalitie opgestart waarmee we samen het inburgeringsbeleid in Utrecht vormgeven. Door middel van werkgroepen, brainstorm- en online sessies houden we het contact met de stad en krijgen we input voor het nieuwe Inburgeringsbeleid.

Met de regio is gezamenlijk opgetrokken voor de inkoop van taalonderwijs en kennis van de Nederlandse maatschappij in het nieuwe inburgeringsbeleid en is een inkoopconvenant ontwikkeld.

In 2020 is geïnvesteerd in het zoeken naar oplossingen voor de huisvestingsopgave voor statushouders, bijvoorbeeld door de aansluiting bij de gemeentebrede opgave van huisvesting voor kwetsbare doelgroepen.

Het convenant ‘gezond pedagogisch klimaat in de kleinschalige woonvoorziening’ is ondertekend door COA, Nidos (voogdij jongeren), Buurtteam jeugd en gezin, school (Ithaka), het samenwerkingsverband en gemeente Utrecht. Hierin zijn samenwerkingsafspraken gemaakt om de jongeren in de kleinschalige woonvoorziening goed te ondersteunen. In de LVV hebben we in 2020 op de samenwerking met alle partijen geïnvesteerd. We hebben daarop geacteerd door het proces zo in te richten dat  we de inhoudelijke overleggen over casussen, evaluatie van deze casussen en overleggen over de samenwerking in onderlinge samenhang zijn gaan uitvoeren. De procesevaluatie van de LVV landelijk was daar mede aanleiding toe om een verbeterslag door te voeren. Daarnaast is ook landelijk ingezet op de doorzettingsmacht van Rijkspartijen, om dossiers op te lossen, te verbeteren. Ook daar zien we dat in de loop van 2020 verbetering is ontstaan. Landelijk is ook gewerkt aan procesbeschrijving van de LVV. Daarnaast blijven we in samenwerking met de Utrechtse LVV organisaties inzetten op goede juridische begeleiding, activering en zoeken naar mogelijkheden voor terugkeer om zoveel mogelijk bestendige oplossingen te realiseren.

De expertgroep staatloosheid heeft met elkaar de mogelijkheden verkend hoe situaties rond staatloosheid opgelost zouden kunnen worden Deze bestaat uit UNHCR, ASKV, advocaten, experts vanuit universiteit en kennisinstellingen (onder andere Institute of Statelessness and Inclusion), IND en NVVB. Daarnaast wordt samengewerkt met gemeenten als Groningen, Almere, Tilburg, Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Het lokale uitvoeringskader wordt onderzocht en of dit -binnen de wet- in lijn te brengen is met het UNHCR handboek. De twijfelgevallen worden besproken en door middel van een klantreis worden door een onafhankelijke partij worden de mogelijkheden onderzocht. Daarnaast wordt gekeken hoe de burger in deze situatie geholpen kan worden bij het verzamelen van bewijs en ondersteuning bij praktische belemmeringen, inclusief afspraakmogelijkheid ‘staatloosheid’ voor gesprek met experts. Daarnaast wordt in kader van de lVV ook in individuele zaken de mogelijkheden van staatloosheid onderzocht.

Corona
Voor de LVV zijn dit jaar extra kosten gemaakt in het kader van coronamaatregelen op opvanglocaties.

Deze pagina is gebouwd op 03/17/2022 16:56:00 met de export van 07/05/2021 13:40:54