1. Samenleven: Utrechters zijn betrokken bij elkaar, ondernemen samen activiteiten en iedereen kan zichzelf zijn

1.1 Utrecht heeft voldoende, goede en toegankelijke accommodaties waar bewoners met en voor elkaar activiteiten kunnen ondernemen

Wat hebben we bereikt?

Buurtcentra
Het nieuwe Buurtcentrum Hoge Weide is, naar tevredenheid van de nieuwe gebruikers, in gebruik genomen. Het definitief ontwerp voor de verbouwing van buurtcentra ’t Zand is gereed en gaat in uitvoering. Voor buurtcentrum Weidewereld is het vlekkenplan ((globaal) indelingsplan)) gereed. De bouwkundige aanpassingen van buurtcentra Hart van Noord en De Boog, buurtkamer Gagelsteede, en jongerenhuiskamer Prosific zijn afgerond. De gewenste aanpassingen van Hof ’t Spoor zijn nog onderwerp van gesprek. Voor aanpassing van buurtcentrum De Pijler is inmiddels subsidie verstrekt. Daarnaast zijn voor diverse buurtcentra, zoals Podium Oost (zelfbeheer), Zuilen, De Leeuw, Sterrenzicht en De Musketon, verbouwingen in voorbereiding mede in het kader van verduurzamen/energie neutraal en functionaliteit. Voor de jongerenhuiskamers Peltlaan en De Boog worden pandvisies opgesteld.
De haalbaarheidsstudie Nieuw Rotsoord is afgerond, en door de Stichting kinderboerderij Nieuw Rotsoord zijn de voorbereiding in gang gezet voor de noodzakelijke vernieuwing van de huisvesting en herinrichting van het terrein. In het kader van Groei van de Stad zijn voor de gebieden Lombokplein, Overvecht, Kruisvaartkade en omgeving de gewenste buurtcentra en jongerenhuiskamers in beeld gebracht. Voor het gebied Merwede is de nieuwbouwlocatie vastgelegd.

Voedseluitgiftepunten in buurtcentra
De nieuwe werkwijze van de Voedselbanken heeft geleid tot uitgiftepunten in de buurtcentra Nieuwe Jutter (zelfbeheer), BuurThuis, Uithoek, De Boog en worden de uitgiftepunten in buurtcentra Burezina (zelfbeheer) en Musketon voortgezet.

Jongerenhuiskamers
Op verschillende plekken in de stad is er in 2020 behoefte ontstaan aan meer accommodaties voor het jongerenwerk. Deze vraag speelt met name in de buurten Vleuterweide, Kanaleneiland Zuid, Geuzenwijk en WC Overkapel en omgeving /Themadreven/Camera Obscuradreef.  Jongerenhuiskamers zijn één van de middelen om de overlast op straat te verminderen omdat jongerenwerkers vanuit deze huiskamers een beter en intensief contact kunnen onderhouden met jongeren. Door onvoldoende financiële middelen is deze gewenste uitbreiding in 2020 niet gerealiseerd.

Corona

Buurtcentra
Door Corona zijn de buurtcentra meerdere weken gesloten geweest en/of beperkt open geweest voor bezoekers. Dit heeft geleid tot een lagere bezetting vergeleken met voorgaande jaren. Naast de bezettingsgraad heeft Corona ook invloed gehad op de kosten en inkomsten van de buurtcentra vanwege de extra preventieve maatregelen en minder verhuringen. Door de extra middelen die beschikbaar zijn gesteld voor de nadelige effecten van Corona heeft dit uiteindelijk geen negatief resultaat opgeleverd in de begroting van de buurtcentra.
De bezettingsgraad van de activiteitenruimten in de buurtcentra is de afgelopen jaren gestegen van gemiddeld 25 uur per week in 2012 naar 41 uur gemiddeld in 2019. In 2020 is de bezettingsgraad gedaald naar gemiddeld 27 uur per week. Deze daling is geheel toe te schrijven aan de coronamaatregelen.

Deze pagina is gebouwd op 03/17/2022 16:56:00 met de export van 07/05/2021 13:40:54