1. Vergroten van gezondheidswinst zodat het mogelijk is dat iedereen in Utrecht gezond kan leven

1.1 Vergroten van gezondheidswinst zodat het mogelijk is dat iedereen in Utrecht gezond kan leven

Wat hebben we bereikt?

In 2020 hebben we onze opgave aangescherpt. Utrecht wil verschillen in als gezond ervaren levensjaren tussen de hoogste en laagste sociaaleconomische groepen met 30% verkleinen in 2040 ten opzichte van 2012. We zijn gestart met het meer richten van onze inzet op deze opgave. We weten uit onze Volksgezondheidsmonitor dat 78% van de Utrechtse volwassenen (19 jaar en ouder) en 90% van de kinderen (10-12 jaar) zijn of haar gezondheid als (heel) goed ervaart. Dit is positief. Toch zijn er zorgen over de verschillen in ervaren gezondheid. Die zorgen vragen dat we onze inzet nog bewuster en nog specifieker richten dan we al deden.

Ondanks de grote maatschappelijke impact van Corona, ook op onze medewerkers, zijn we op vele fronten actief geweest met een breed pallet aan werkzaamheden. We hebben afgelopen jaar gezien dat we wendbaar zijn. Enkele voorbeelden:

  • We hebben in 2020 onze dienstverlening in de Jeugdgezondheidszorg zoveel mogelijk door laten gaan met alternatieven als (beeld)bellen, webinars en digitale ontmoetingen.
  • Voor dakloze personen met Corona is een noodlocatie opgezet waar zij in isolatie konden uitzieken.
  • We zijn gestart met een onderzoek naar de maatschappelijke impact van Corona in Utrecht. En er is onderzoek uitgevoerd naar gevolgen voor gezondheid bij zzp’ers.
  • In 2020 is gezondheid als nieuw thema opgenomen in de inkoopnota als één van de maatschappelijke uitgangspunten binnen de MVI criteria. Hiermee is Utrecht de eerste gemeente in Nederland die gezondheid integreert in haar inkoopbeleid.
  • Er zijn drie webinars over gezondheid georganiseerd voor werknemers van diverse Utrechtse werkgevers, waarbij elk webinar meer dan 300 deelnemers kende, met een uitschieter naar 700 deelnemers.
  • Voor het signaleren en aanpakken van geldzorgen in de eerstelijnszorg hebben we een coalitie gevormd tussen eerstelijnszorgpartners en de armoedecoalitie.
  • Via de netwerken in de wijken hebben we moeilijk bereikbare groepen kunnen voorzien van begrijpbare Corona informatie en hebben we met hen kunnen werken aan een gezonde leefstijl in coronatijd. In Overvecht hebben bijvoorbeeld inwoners samen met zorgpartners in de wijk kaarten uitgedeeld (zie hieronder) aan inwoners met de vraag deze te sturen aan iemand in de wijk, bijvoorbeeld om samen te gaan wandelen.

 Een kaart voor bewoners in Utrecht Overvecht om elkaar uit te nodigen voor gezonde activiteiten zoals bewegen en gezonde voeding.

Deze pagina is gebouwd op 03/17/2022 16:56:00 met de export van 07/05/2021 13:40:54