1. Samenleven: Utrechters zijn betrokken bij elkaar, ondernemen samen activiteiten en iedereen kan zichzelf zijn

1.2 Alle Utrechters kunnen gewoon meedoen en prettig samenleven door een stevige (pedagogische) civil society en een sterke sociale samenhang in buurten en wijken

Wat hebben we bereikt?

Toegankelijkheid
De samenwerking met de stad is geïntensiveerd. Zo hebben 21 organisaties een Toegankelijkheidssubsidie ontvangen. Ook dit jaar is met de actie Houd de stoep vrij een beroep gedaan op inwoners om mee te werken aan toegankelijke stoepen. De nieuwe agenda ‘Utrecht voor iedereen toegankelijk’ is vastgesteld. In monitorbijeenkomsten met partners uit de stad is gesproken over de uitvoering. De contacten met onderwijsinstellingen zijn uitgebreid ter voorbereiding op een actiecoalitie. Belangenorganisaties en buurtteams zijn in gesprek gegaan, ook over sociale toegankelijkheid.

Mantelzorgondersteuning
De Nadere regel mantelzorgondersteuning is vastgesteld, in het kader van Heldere subsidieverstrekking sociale basis. Voorheen maakte de basisvoorziening mantelzorgondersteuning onderdeel uit van de Nadere regel informele zorg.
Er is een pilot respijtzorg aan huis gestart. Daarmee onderzoeken we of dit een waardevolle bijdrage levert aan de respijtzorg (tijdelijk overnemen van de zorgtaken van de mantelzorger) mogelijkheden in Utrecht. Het vergroten van de toegankelijkheid van het respijtzorg aanbod door aan te sluiten bij het coördinatiepunt Eerste-lijn-verblijf is nog niet uitgewerkt.

Eenzaamheid
De Utrechtse aanpak eenzaamheid landt in een divers netwerk van meer dan 200 partners in de stad. Die partners helpen, zowel lokaal/kleinschalig als in de vorm van samenwerking of ‘actiecoalitie’, om eenzaamheid tegen te gaan. Om te bepalen of en wat er nog nodig is, naast alles wat er in de stad gebeurt op dit thema, hebben we een evaluatie uit laten voeren van de aanpak tegen eenzaamheid. Naar aanleiding van die evaluatie zijn we gericht in gaan zetten op het bieden van handelingsperspectief voor bewoners en partners, als zij eenzaamheid signaleren. Ook zijn we in kaart gaan brengen of er voldoende aanbod is voor specifieke doelgroepen, zoals ernstig eenzamen maar ook jongeren. Verder zetten we in op versterken van het netwerk, teneinde goede voorbeelden zichtbaar te maken en partners met elkaar in contact te brengen. We deden dit onder meer door middel van netwerkbijeenkomsten en lezingen voor partners.   

Corona
Sociaal makelaarschap
Een deel van de activiteiten die al waren gepland (grote bijeenkomsten met partners en bewoners) konden niet doorgaan of hebben op een andere manier doorgang gevonden (meer individueel of digitaal). De samenwerking in de sociale basis en met andere Utrechtse partijen is verstevigd door de gezamenlijke inzet om de gevolgen van Corona het hoofd te bieden. Daaruit zijn verschillende overleggen ontstaan op stadsniveau om de samenwerking te versterken. DOCK heeft bijvoorbeeld samen met het NIZU een platform gemaakt voor initiatieven. Samen met veel partners is de ‘Tas voor Thuis’ gelanceerd. Het uitdelen van een gevulde tas bleek een goed middel om (weer) in contact te komen met gezinnen en als een steuntje in de rug. Ook de bijeenkomsten voor en door ouderen zijn grotendeels doorgegaan.
Er zijn ook weer kinderen getraind in de vreedzame manier van met elkaar omgaan, en er is er inzet gepleegd op ouders door bijvoorbeeld digitale bijeenkomsten, ouder- en kindgroepen.
Het ondersteunen van de meer kwetsbare bewonersgroepen heeft voorrang gekregen en is steeds door gegaan. Zij konden ook in de tweede lock down terecht in de buurtcentra. Groepen werden ondersteund bij het vinden van nieuwe manieren om samen bezig te zijn. Zo zijn in de zomerperiode veel beweeggroepen geholpen met het vinden van een buitenruimte voor hun activiteiten.
In de eerste lock down werden minder inwoners door huisartsen naar Welzijn op Recept verwezen. Na de zomer nam het aantal aanmeldingen juist toe en viel op dat er een toenemend aantal jongere inwoners werd verwezen. Na de zomer waren er meer aanvragen van inwoners die met hun straat of buurt aan de slag willen in kader van het lief en leedproject. De buurtbox werd ontwikkeld, waarmee inwoners naast uitleg over Lief & Leed ook direct materiaal ontvangen om in hun straat mee aan de slag te gaan.

Deze pagina is gebouwd op 03/17/2022 16:56:00 met de export van 07/05/2021 13:40:54